تفاوت کفپوشهای آنتی استاتیک با کانداکتیو در چیست؟
یکی از سوالات رایج در بین مصرف کنندگان و یا مجریان کفپوشهای رزینی، تفاوت بین کفپوش کانداکتیو و کفپوش آنتی استاتیک است. بطور کلی عبارت ” کفپوش آنتی استاتیک” در بین مصرف کنندگان به اشتباه برای تمام سیستمهای محافظتی کف ESD به کار برده میشود. به همین دلیل معمولاً تولیدکنندگان کفپوش اپوکسی، کفپوش پلییورتان و کفپوش آکریلات با دریافت اطلاعاتی همچون نوع کاربری کف و ترافیک، تشخیص میدهند که چه نوع کفپوشی برای مصرف کننده بهتر و مناسبتر است.
بعد از بررسی تفاوت کفپوش آنتی استاتیک و کفپوش کانداکتیو، میزان مقاومت الکتریکی کفپوشها و الزامات یک کفپوش ESD را بررسی میکنیم.
کفپوش کانداکتیو
کفپوش کانداکتیو و آنتی استاتیک، هر دو در دستهی کفپوشهای ESD قرار میگیرند و با هدف کاهش و جلوگیری از ایجاد شوک ناشی از تخلیه بار استاتیک تولید میشوند.
کفپوشهای آنتی استاتیک و کفپوش کانداکتیو (رسانا) هردو، هنگام تردد افراد یا حرکت اشیا از ایجاد بار استاتیک جلوگیری میکنند و از احتمال وقوع شوک ناشی از تخلیه بار الکتریسیته ساکن میکاهند.
در سیستم آنتی استاتیک، با استفاده از شبکه بندی مسی و لایه نهایی آنتی استاتیک، بار الکتریسیته ساکن ایجاد شده، بر روی سطح کفپوش پراکنده میشود. این پراکندگی بار باعث میگردد تا شوک ناشی از تخلیه بار الکتریکی اتفاق نیوفتد. کفپوشهای ضد الکتریسیته ساکن یا آنتی استاتیک به خودی خود استاتیک (الکتریسیته ساکن) ایجاد نمیکنند اما کفپوشهای رسانا یا کانداکتیو علاوه بر ایجاد نکردن بار الکتریسیته ساکن بر روی سطح، آن را به زمین و چاه ارت نیز منتقل میکنند و بطور کلی بار را از بین میبرند.
بنابراین، اگر با توجه به کاربری مورد نظرتان تنها رفع شوک ناشی از تخلیه بار الکتریکی و پراکندگی بار استاتیک بر روی کف هدف شما از انتخاب کفپوش رزینی است، میتوانید از کفپوش رزینی آنتی استاتیک استفاده کنید.
اما اگر دستگاههای الکتریکی موجود در محیط کار حساسیت بالایی دارند، بهتر از کفپوشهای کانداکتیو رزینی به منظور انتقال بار الکتریسیته ساکن به چاه ارت استفاده کنید.
همچنین، رعایت یک سری دستورالعملها در استفاده از کفپوشهای آنتی استاتیک و کانداکتیو علاوه بر افزایش طول عمر کفپوش رزینی، میتواند از ایجاد بار الکتریسیته ساکن بر روی کفپوش رزینی، جلوگیری کند.
مقاومت الکتریکی کفپوش کانداکتیو
سطح عمومی مقاومت کفپوش در برابر رسانایی به عنوان رساننده ایستا یا رسانای ایستا تعریف میشود. به زبان ساده، هرچه مقاومت کفپوش رزینی بیشتر باشد، رسانایی آن نیز کمتر خواهد بود.
هر مادهای مقاومت الکتریکی دارد و این مقاومت معیاری است برای میزان مقاومت ماده در برابر عبور الکترون از آن. میزان رسانایی مواد از نظر مقاومت در برابر جریان الکتریسیته اندازه گیری میشود. واحد استاندارد اندازه گیری مقاومت الکتریکی، اهم است و با علامت Ω نشان داده میشود.
بنابراین، مادهای با مقاومت نزدیک به صفر اُهم (مانند مس یا کربن) بسیار رسانا خواهد بود در حالی که مادهای با مقاومت یک میلیارد اهم یا بیشتر (مانند چوب) مقاومت بالاتری خواهد داشت و رسانایی کمتری دارد. با توجه به مقاومت الکتریکی کفپوشها، هنگام تعیین الزامات ESD برای یک کف، کمی سازی محدوده مقاومت امری مهم و معمول است.
کفپوش ESD چیست؟
الزامات یک سیستم کفپوش ESD به شرح زیر است:
1.سیستم کفپوش ESD، نباید بار الکتریکی تولید کند؛
2.سیستم کفپوش ESD دارای یک مسیر مستقیم به زمین (چاه ارت) به عنوان راهی برای اتلاف بارهای استاتیک ایجاد شده است؛
3.مشخصات فنی کفپوش ESD باید با انجام آزمونهای کنترل کیفیت، مطابق استانداردهای لازم تایید شود.
انواع کفپوش ESD
در بازار تولید کفپوشها، کفپوشهای مختلفی با جنس و ویژگیهای مختلفی برای کنترل تخلیه بار استاتیک کف طراحی و تولید میشوند.
در ادامه تعدادی از آنها را به اختصار نام میبریم.
موم ESD (ESD WAX)
مزایا: هزینه اولیه کم، ظاهر اولیه جذاب
معایب: طول عمر کوتاه، هزینه نگهداری بالا
|
موکت و فرش ESD (ESD Carpet)
مزایا: هزینه اولیه متوسط
معایب: برای کاربریهای صنعتی، بیمارستانی و ترافیکهای متوسط رو به بالا مناسب نیست.
|
کفپوشهای تایلی وینیل (ESD Vinyl Tiles)
مزایا: هزینه متوسط
معایب: عدم یکپارچگی و مقاومت کم در برابر ترافیک سنگین
|
کفپوش رزینی (اپوکسی، پلی یورتان و آکریلات)
مزایا: هزینه اولیه متوسط، بدون درز و یکپارچه، مقاومت شیمیایی بالا در برابر شستشو با انواع شویندهها
معایب: باید توسط مجری ماهر و مجرب در شرایط مطلوب محیطی نصب و اجرا گردد.
|