تست پشت پوشی رزین: وقتی پوشش اپوکسی روی لایه زیرین کف اجرا میشود یکی از تستهای کنترل کیفیت این خواهد بود که این پوشش چقدر لایه زیرین را پنهان میکند! معمولاً رنگهایی مثل سفید یا زرد، ممکن است لایه زیرین را در مرتبهی اول اجرا بطور کامل نپوشاند. نشان دادن میزان پوشش دهی پوشش کف رزینی، پشت پوشی یا اصطلاحاً Opacity نامیده میشود.
هرچه قدرت پنهان سازی بیشتر باشد، پوشش کمتری در واحد سطح مورد نیاز است. بنابراین آگاهی از قدرت پنهان سازی یا پشت پوشی کفپوش اپوکسی لازم است.
عوامل مختلفی میزان پشت پوشی رنگ یا پوشش را تعیین میکند. ما در این مقاله به معرفی تست پشت پوشی کفپوشهای رزینی و عوامل مؤثر در آن پرداختهایم.
تست کنترل کیفیت تست پشت پوشی رزین
همانطور که اشاره کردیم، opacity جزء ویژگیهای مهم در تعیین کیفیت پوشش رزینی است که چگونگی پوشاندن مؤثر لایه زیرین را نشان میدهد.
روشهای مختلفی برای اندازهگیری کدورت و قدرت پنهانسازی یک پوشش وجود دارد از جمله: استفاده از ماتسنجها و اسپکتروفتومترها.
سادهترین تست برای سنجش میزان پشت پوشی پوشش، اعمال آن روی یک صفحه سیاه و سفید (به صورت شطرنجی) است. برای این کار پوشش در بالای صفحه قرار میگیرد با حرکت فیلم کِش با یک سرعت ثابت در یک لایه پوشش با ضخامت مسخص روی سطح اعمال میشود. بعد از اینکه پوشش اعمال شده خشک شد میزان پشت پوشی متریال اندازه گیری میشود.
بیشتر بدانید:
میزان پشت پوشی پوشش به چه عواملی بستگی دارد؟
ذرات رنگدانه موجود در پوشش پراکنده میشود و نور جذب میشود تا از رسیدن آن به زیرلایه جلوگیری شود. ضریب شکست رنگدانه هرچه بیشتر باشد پشت پوشی متریال بیشتر خواهد بود. بنابراین رنگ پوشش یا کفپوش مورد نظر یکی از عوامل تعیین کننده در میزان پشت پوشی پوشش کف مورد نظر است.
همانطور که پیشتر اشاره شد، پشت پوشی رنگهایی همچون زرد و سفید به نسبت پوششهایی با رنگ آبی و قرمز کمتر است و به همین نسبت شاید تعداد دفعات اجرای پوشش در این رنگها بیشتر باشد تا به پشت پوشی مورد نیاز بتوان دست یافت.
نکتهی مهم دیگر در دست یابی به حداکثر پشت پوشی کفپوش یا پوشش کف، اطمینان از توزیع مناسب ذرات پیگمنت و رسیدن به حداقل اندازه ذرات در فرمولاسیون رنگ و پوشش طی فرایند تولید است.
هرچه بتوان از طریق فرایند تولید، اندازه ذرات رنگدانه را به اندازه ذرات اولیه آن نزدیک نمود، پشت پوشی در غلظت کمتر از رنگدانه حاصل خواهد شدو بازدهی رنگ افزایش مییابد. این مسئله نه تنها بر میزان پشت پوشی رنگ اثر دارد، بلکه بر خواص سطحی و بروز نواقص سطحی در پوشش نهایی تأثیر گذار خواهد بود.
عامل دیگری که بر میزان پشت پوشی رنگ و پوششهای کف تأثیر گذار است، ضخامت رنگ اعمال شده است. طبیعتاً هرچه پوشش کف در ضخامتهای بالاتر اعمال شود، توانایی پشت پوشی آن بالاتر خواهد بود و به همین نسبت میزان رنگدانه مورد نیاز در دستیابی به این میزان پشت پوشی کاهش پیدا میکند.
براساس مطالب گفته شده، بطور کلی پشت پوشی پوششهای رزینی را میتوان تحت تأثیر عوامل زیر جمع بندی نمود:
• تفاوت ضریب شکست رنگدانه و محیط
• اندازه ذرات و پراکندگی رنگدانه (یعنی شکل ذرات و درجه تجمع ذرات)
• غلظت حجم رنگدانه و افزودنیهای دیگر
• ضخامت و تخلخل فیلم اعمال شده
سایر تستهای کنترل کیفیت کفپوش اپوکسی: