نکات مهم برای نگهداری و انبارش کفپوش اپوکسی چیست؟ پیش از این به صورت مفصل به اهمیت کیفیت متریال کفپوش رزینی، طراحی سیستم مناسب کاربری کفپوش و رعایت اصول نصب کفپوش رزینی پرداختهایم. حال با فرض رعایت تمامینکات در خرید کفپوش اپوکسی، چنانچه شرایط انبارش متریال در فاصلهی زمانی خرید کفپوش اپوکسی تا نصب آن رعایت نشود احتمال بروز مشکلات مختلف که برخی غیرقابل جبران هستند وجود دارد. از این رو اولین قدم در انبارش صحیح و اصولی متریال انواع کفپوش رزینی شناخت بهتر آن است.
در این مقاله قصد داریم پس از بررسی اجمالی کفپوش رزینی اپوکسی به شرایط محل انبارش جهت نگهداری این محصولات، مشکلات ایجاد شده در صورت نگهداری غیر اصولی و نحوهی رفع این مشکلات بپردازیم.
اهمیت رعایت شرایط نگهداری و انبارش کفپوش اپوکسی
کفپوش رزینی دو جزئی به کفپوشی گفته میشود که از دو جزء رزینی و عامل سختکننده تشکیل شده است. این کفپوشها زمانی به استحکام و خواص نهایی مورد انتظار خود میرسند که جزء یک و جزء دو به نسبت تعیین شده روی بسته بندی کالا با یکدیگر ترکیب شوند. به یاد داشته باشید که همهی کفپوشهای اپوکسی یکسان ساخته نمیشوند. برخی ممکن است حاوی مواد شیمیایی فرار بیشتری نسبت به سایرین باشند که به شیوههای نگهداری دقیق تری نیاز دارند.
اهمیت نگهداری و انبارش اصولی کفپوشهای رزینی بسیار زیاد است چراکه این محصولات از متریالی ساخته شدهاند که در صورت انبارشِ اشتباه، ممکن است دیگر قابل استفاده نباشند و در صورت اجرای آن خسارات زیادی را موجب شوند.
مواردی همچون مدت زمان ماندگاری متریال، شرایط دمایی، رطوبت نسبی و… در میزان طول عمر مفید انواع کفپوش رزینی مؤثر هستند که در ادامه آنها را به صورت جداگانه بررسی میکنیم.
مدت زمان ماندگاری متریال کفپوش اپوکسی
مدت زمان ماندگاری (Shelf life) یا عمر انبارداری به مدت زمان مناسب برای نگهداری کالا پس از تولید گفته میشود. عمر انبارش کفپوش رزینی بر روی بسته بندی یا برگه اطلاعات فنی آن درج شده است. اما به طور معمول این مدت زمان در حدود 4-6 ماه از زمان تولید است. این عمر انبارش ممکن است تحت تأثیر عواملی کاهش یابد، برخی از این عوامل و شرایط مناسب جهت انبارداری در ادامه ذکر شده است.
شرایط مناسب انبارش کفپوش اپوکسی
از جمله عواملی که هنگام انبارش یا انبارداری کفپوش رزینی باید به آن توجه کرد شامل دما، رطوبت، تابش نور آفتاب و ویژگی ظروف بسته بندی و محیط انبار است. عدم توجه به هر یک از این موارد و رعایت نکردن نکات ذکر شده تأثیر مستقیمیبر کیفیت متریال و در نتیجه کفپوش اجرا شده خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
آمین بلاش و تاثیرآن بر کفپوش اپوکسی
دمای انبار جهت نگهداری کفپوش اپوکسیدمای مناسب انبارش و نگهداری متریال کفپوش اپوکسی در محدودهی دمایی 20 تا 30 درجهی سانتی گراد است. انبارش متریال کفپوش اپوکسی در دماهای کمتر از 20 درجه به دلیل افزایش ویسکوزیته و دشواری اجرای متریال در زمان نصب کفپوش توصیه نمیشود. اما چنانچه دمای انبارش متریال کفپوش به کمتر از 15 درجه سانتی گراد کاهش یابد، خطر بلورینگی و کریستال شدن متریال کفپوش اپوکسی در سطلهای نگهداری آن به شدت افزایش مییابد. در انتهای مقاله به توضیح مشکل بلور شدن کفپوش اپوکسی و نحوهی برطرف کردن آن پرداخته شده است. در صورت بهره گیری از تجهیزات گرمایشی اطمینان حاصل کنید که این تجهیزات در فاصلهی مناسبی از سطلها قرار دارند. از آنجا که متریال کفپوش اپوکسی در معرض شعله قابل اشتعال هستند، به هیچ وجه برای گرم کردم محیط از شعله استفاده نکنید. از سوی دیگر چنانچه متریال کفپوش اپوکسی در دمای محیطی بالاتر از محدودهی 30 درجه سانتی گراد انبارش شود، امکان رسوب شدن متریال و ته نشینی آن وجود دارد که در موارد شدید ممکن است سبب غیرقابل استفاده شدن مواد گردد. نکتهی 1: ظروفی که در نزدیکی دیوارهای بیرونی یا روی زمین قرار میگیرند، اغلب دمای کمتری نسبت به دمای اتاق دارند. نکتهی 2: سردسازی محیط و نگهداری از متریال در فریزر سبب افزایش طول عمر انبارش سیستمهای رزین اپوکسی دو جزئی نمیشود. نکتهی قبل از اجرای کفپوش رزینی اطمینان حاصل کنید که متریال آن به مدت 1 روز در دمای 20-30 درجهی سانتی گراد قرار داشته اند. چرا که افزایش یا کاهش دمای آن، اجرای آن را با مشکل روبه رو خواهد کرد. دمای بالای متریال باعث تسریع زمان پات لایف، و دمای پایین آن باعث افزایش ویسکوزیته، عدم خودترازی و افزایش زمان پات لایف خواهد شد. 2.2 رطوبت نسبی محیط انباراز آنجا که احتمال واکنش اجزاء محصول با رطوبت وجود دارد، کنترل رطوبت نسبی هوا نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. رطوبت نسبی بهتر است از 60 % تجاوز نکند. لازم به ذکر است از قرار گیری ظروف بسته بندی در معرض آب باران و ورود آب به داخل متریال کاملا جلوگیری نمود.همچنین از بسته ماندن کامل درب سطل حاوی محصولات نیز اطمینان حاصل کنید. 2.3 شرایط سازهای انبارانباری برای نگهداری از متریال کفپوش اپوکسی مناسب است که دارای یک سقف باشد تا از تابش مستقیم نور آفتاب و بارش باران یا ورودی آب به محل قرار گیری ظروف بسته بندی جلوگیری شود. تهویهی مناسب و وجود سیستم سرمایش و گرمایش متناسب با شرایط آب و هوایی جهت بهینه کردن دمای محیط در محدودهی 20 -30 درجه نیز لازم و ضروری است. محل قرار گیری ظروف بسته بندی باید از دیوارها، درب و پنجرهها فاصله داشته باشد. 2.4 ظروف بسته بندیجزء یک و جزء دو کفپوش اپوکسی دو جزئی باید در ظروف مجزا نگهداری شوند. همچنین درب ظروف باید کاملاً بسته و محکم شوند. |
مشکلات ناشی از عدم انبارش صحیح:
همانگونه که گفته شد عدم انبارش صحیح و اصولی سبب زائد شدن متریال و از دست رفتن کیفیت آن میگردد.
چنانچه از متریال بی کیفیت در زمان اجرا استفاده شود، مشکلات زیادی را در پی خواهد داشت که در نتیجه سبب اتلاف زمان و خسارات زیادی خواهد شد. در ادامه به این مشکلات و نحوهی برطرف سازی آن پرداخته شده است.
1. دمای پایین انبار و ایجاد تبلور در متریال:بلورینگی به نحوهی خاصی از تغییر حالت فیزیکی ماده از حالت مایع به جامد گفته میشود. بلورینگی زمانی است که ذرات به حالت منظم کنار هم قرار میگیرند و تغییر حالت از مایع به جامد اتفاق میافتد. زمانی که کفپوش اپوکسی در دمای کمتر از 15 درجه سانتی گراد انبارش شود مستعد ایجاد بلور میشود. این بلورها به شکل ژل و ذرات شکر ریز یا درشت در متریال جزء یک دیده میشود. در حالت بلورینگی شدیدتر متریال کاملاً سفت و سخت میشود. روش از بین بردن ذرات جامد شده است در اثر بلورینگی این است که مواد در دمای 50 تا 60 درجهی سانتی گراد به مدت چند ساعت قرار گیرد تا ذرات جامد شده مجدد به حالت مایع بازگردند. آنگاه بعد از قرار گیری در دمای اتاق به مدت یک روز، استفاده شود. قبل از اجرای متریال کفپوش اپوکسی در متراژهای بالا بهتر است مقدار کمیاز آن را تست کرده و از کیفیت مواد اطمینان حاصل کنید. |
2. دمای بالا و ایجاد رسوب و ته نشینیقرار گیری ظروف در معرض دمای بالای 30 درجه و نور مستقیم آفتاب سبب ته نشینی ذرات جامد موجود در جزء یک میشود. این ته نشینی در مواقعی که نرم باشد قابل اختلاط بوده و امکان استفادهی مجدد آن وجود دارد. اما چنانچه مواد ته نشین شده بیش از حد سفت شده باشد و با میکسر امکان همگن سازی وجود نداشته باشد اجرای این محصول مشکلات زیادی را همچون عدم خشک شدن یا کاهش استحکام به وجود خواهد آورد. بیشتر بخوانید: همچنین توصیه میشود ظروف را در نزدیکی شعلههای باز یا منابع گرمایی مانند کوره خود قرار ندهید زیرا این امر میتواند منجر به شعله وری خود به خودی شود. |
3. استفاده از ظروف نامناسبنفوذ هوا و رطوبت به داخل ظرف حاویهاردنر اپوکسی (سخت کنندهی رزین) باعث واکنش رطوبت با آن شده و سبب خشک شدن آن خواهد شد. همچنین محکم نبودن درب ظرف سبب تبخیر اجزاء فراری که در برخی محصولات وجود دارد شده که نتیجهی آن از تنظیم خارج شدن نسبت اختلاط خواهد بود. همچنین ظروف بسته بندی باید از متریال در برابر هرگونه آلودگی محافظت نماید. |
دفع ضایعات
پس از اتمام اجرای کفپوش اپوکسی، مرحلهی بعدی دفع ضایعات باقی مانده است. چنانچه کاری را تمام کردید و هنوز مقداری جزء یک و دو اپوکسی در سطلها باقی مانده است و میدانید در آینده به آنها نیازی نخواهید داشت، اجزاء را به نسبت مناسب با یکدیگر مخلوط کنید تا سفت شوند و سپس آن را دور بیندازید.
مواد نشت کرده و ریخته را داخل ظرف غیر قابل نشت جمع آوری کنید. باقیمانده مواد را به وسیلهی ماسه یا دیگر مواد جاذب خنثی جذب کنید. آنها را به نقطهی امن منتقل کنید. از آب گرم و صابون برای تمیزکردن باقی ماده استفاده نمایید. از ریختن مواد به داخل فاضلاب و یا تمیز کردن سطوح با حلال خودداری کنید.
- بهترین زمان ماندگاری متریال کفپوش اپوکسی در حدود 6 ماه است.
- انبارش غیر صحیح کفپوشهای رزینی سبب کاهش این زمان و تخریب زود هنگام آن میشود.
- قرار گیری متریال در محیط کمتر از 20 درجه سانتی گراد منجر به تشکیل بلور، و محیطهای بالای 30 درجه سانتی گراد ایجاد ته نشینی و رسوب در متریال خواهد شد.
- در صورت شکل گیری بلور با گرم نمودن متریال تا 50 درجه سانتی گراد میتوان آنها را از بین برد، همچنین رسوبهای نرم با اختلاط مناسب برطرف میگردند.
- لازم به ذکر است انبارش مواد در ظروف مناسب و درب بسته از تبخیر حلالها و ورود آلودگی به داخل آن جلوگیری مینماید.