همانطور که در مقاله (نحوه نصب کفپوش اپوکسی) اشاره شد، اولین مرحله از اجرای کفپوشهای رزینی زیرسازی کفپوش اپوکسی است. سطح بتن مناسب کف سازی باید از هرگونه، روغن، گریس یا حلالها پاک شود. هر ترک یا آسیب دیگر نیز باید تعمیر و اصلاح شود و… . شرایطی که سطح بتن دارد با چسبندگی کفپوشها به بتن در ارتباط است.
در ادامه شرایط ایده آل بتن برای نصب کفپوشهای رزینی و شرایط زیر سازی انواع کفپوشهای اپوکسی ارائه شده است:
شرایط بتن مناسب برای کف سازی با کفپوش رزینی
1. سطح تراز: جهت اجرای موفق سیستم کفپوشهای رزینی یکپارچه ضروری است که بتن زیرآیند حداقل میزان نشست، پستی و بلندی و غیریکنواختی در سطح را داشته باشد. به این منظور کوبش مناسب و تراکم در زمان اجرای بتن اهمیت زیادی دارد.
اما باید این نکته را نیز در نظر داشت که در صورت کوبش بیش از حد خمیر بتن و آب بر سطح جمع خواهد شد و درنتیجه ضعیفترین و متخلخلترین بتن بدست خواهد آمد. بنابراین رعایت نسبت مناسب آب و سیمان، یکی از شروط بتن ایده آل در نصب کفپوش رزینی است. |
2. شن و ماسه: شن و ماسه مورد استفاده در بتن مناسب برای نصب کفپوش رزینی، باید دانه بندی ریزی داشته باشند تا بتن به خوبی متراکم شود و تثبیت گردد و درنتیجه دچار نشست نگردد.
ضمناً میزان استفاده از آنها استحکام بتن و مقاومت آن به ترک خوردگی را تعیین میکند. به این منظور میتوان از راهنماییهای موجود در استاندارد ASTM C 33 استفاده نمود. |
3. افزودنیها: افزودنیهای بتن مانند کلرید کلسیم و سدیم کلرید نباید در بتنهایی که زیرآیند کفپوشهای رزینی هستند استفاده شوند، چراکه این افزودنیها جاذب رطوبت بوده و مشکلات ناشی از عبور بخارآب در بتن را به دنبال خواهد داشت.
همچنین بخوانید: اندازه گیری رطوبت زیرآیند |
4. استحکام بتن: استحکام چسبندگی سیستمهای کفپوشی رزینی به طور مستقیم وابسته به استحکام بتن است.
بتن مورد استفاده به عنوان زیرآیند کفپوش رزینی بایستی دارای حداقل استحکام فشاری psi 5000 معادل 350 کیلوگرم بر سانتی متر مکعب باشد تا استحکام کافی برای سیستمهای رزینی را فراهم نماید. |
5. نسبت آب به سیمان: در شرایط بتن ایده آل، نسبت آب به سیمان کمتر از 45/0، به آب کافی اجازه نفوذ کامل میدهد. اما مقادیر بیشتر منجر به کاهش قابل توجه استحکام فیزیکی بتن خواهد شد. | 6. دانسیته بتن: دانسیته پیشنهادی بتن 2243 کیلوگرم بر مترمکعب است. |
7. پرداخت نهایی: بهترین پرداخت نهایی سطح بتن به عنوان زیرآیند سیستم کفپوشهای رزینی، استفاده از ماله فلزی است.
پرداخت سطح بتن به هر روش دیگری، آماده سازی کف را قبل از شروع نصب سیستم کفپوشهای رزینی الزامی سازد. باید به خاطر داشت که استفاده از ماله فلزی سبک باعث میشود کمترین میزان خمیر و آب به سطح بتن برسد و این خمیر بتنی به دلیل نسبت بالای آب به سیمان در آن ضعیف ترین لایهی بتن محسوب میگردد. |
8. شرایط پخت: بتن مورد استفاده به عنوان زیرآیند ایده آل سیستم کفپوشهای رزینی بهتر است تحت این شرایط پخت شود:
• پخت مرطوب به مدت حداقل 7 روز؛ |
اجرای کفپوش رزینی روی بتن مناسب کف سازی
همانطور که بارها اشاره شده، زیرسازی کفپوش اپوکسی، اهمیت زیادی دارد:
1. برای اجرای پوشش با کیفیت بالا، کفپوش اپوکسی نیاز داردسطح زیرین صاف و تمیز باشد، بدون گرد و غبار، آلودگی، رسوبات باشد و زبری متناسب را داشته باشد.
روی سطح بتنی صیقلی کفپوش اپوکسی نمیتواند اجرا شود. در صورت وجود چربی یا مواد قلیایی، سطح بتن باید با روشهای مکانیکی یا شیمیایی جرم و چربی زدایی شود. سپس در صورت نیاز سطح باید با گروت اپوکسی لکهگیری شود.در این مرحله یک سطح پلیمری صاف که چسبندگی لازم با کفپوش اپوکسی را دارد فراهم میشود.
2. قدرت مکانیکی کف از لحاظ داشتن حداقل مقاومت فشاری و کششی باید مورد بررسی قرار بگیرد.
3. رطوبت کف برای اجرای اپوکسی نباید از 4.5 درصد بیشتر باشد.
4. قبل از شروع به اجرای کار از دمای محیط اطمینان حاصل میشود. دمای مطلوب برای اجرای اپوکسی 25 درجه سانتی گراد میباشد. اگر اپوکسی در دمای نامناسب اجرا شود ممکن است اپوکسی حباب شده و از سطح کنده شود.
همچنین بخوانید: ترمیم ترک بتن با گروت
بسیاری از خریداران، برای کم کردن هزینه کفپوش خود، به فکر اجرای کفپوش اپوکسی توسط خودشان میافتند. آیا اجرای کفپوشهای رزینی توسط خودتان ممکن است؟
درست است که یک راه برای صرفهجویی در هزینهها، اعمال و اجرای کفپوش توسط خود متقاضی است، ولی با توجه به اهمیت زیر سازی، تخصص لازم برای اجرای کفپوش و… توسط مجری یا شرکتی که بهترین اجرا و اعمال را دارد و تمامی مشکلات اجرای کفپوش اپوکسی را در نظر میگیرد راه بهتری خواهد بود.